Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.

Hozzávalók:

  • rizs
  • olaj
  • csiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)
  • vöröshagyma
  • parmezán sajt
  • fűszerek
Friss csiperke gombával a legfinomabb - Fotó: publicdomainpictures.net

Elkészítés:

Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.

Gombás rizottó - Fotó: Wikipédia


A gombához öntsünk egy kis vizet (kb. 1 dl), és pároljuk puhára, ha szükséges, idő közben pótoljuk a vizet. Tehetünk erre is fűszereket, én egy kis gyros fűszerkeverékkel, és bazsalikommal szórtam meg. Ha a gomba puha, és elfőtte a levét, keverjük a rizshez, és kész is van. Tálaláskor szórjuk meg reszelt parmezánnal, és kínáljunk hozzá egy kis savanyúságot.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5 bosszantó kérdés, amit egy süntartónak feltehetsz

Magyarországon is egyre bővül az afrikai fehérhasú törpesünöket tartók tábora. Nem csoda, hiszen kedves, tiszta és csöndes állatok, akik kevés foglalkozással is beérik egy nap. Ennek ellenére még egyáltalán nem olyan szokványos háziállat, mint egy hörcsög, tengerimalac, a nyúl vagy éppen a kutya. Ezért is tolonganak bőven a kérdések a süntartók felé. Bár a cím szándékosan túlzó, azért lehet olyanokat kérdezni, mondani, ami magában foglalja az érdeklődő tudatlanságát. A cikk azonban azért jött létre, hogy néhány főbb információt tisztázzon a sünikkel kapcsolatban. Úgyhogy, mindenki kérdezzen bátran továbbra is!
Ilyen szaladgál a kertben nálunk is. Nem, ez tévedés. Mint sok más állatnak, a sünöknek is több fajtája van. A Magyarországon, a kertekben motoszkáló tüskés barátunk például hivatalos nevén Keleti sün, és védett állat. Tehát senkinek eszébe ne jusson őt fogságba ejteni, és megpróbálni háziasítani. A törpesünöket tenyésztik, főleg tenyésztőktől szokták őket beszerezni a gazdik, de…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

'Finom Józsi' süti recept nyomán

Szeretem a tiramisut, de itthon, csak én eszem meg. Ráadásul a boltban csak maxi kiszerelésű babapiskótát kaptam, így megmaradt rengeteg. Hetek óta törtem a fejem, hogy milyen süteményben találkoztam beáztatott babapiskótával. Édesanyám segített, hogy a Finom Józsira gondolhatok, bár az ő receptje szerint ennek a közepében összetört piskótalap van, de ezt lehet helyettesíteni babapiskótával - csak jobban meg kell locsolni rumaromával, hogy megpuhuljon.
Én kicsit alakítottam a recepten (a tetejére szánt puncsos Gála pundingot is elhagytam, a szalakálit is kihagytam, helyére sütőpor került), így készítettem.
Hozzávalók:piskóta (26x36 cm-es tepsihez):
4 tojás4 evőkanál víz16 dkg cukor16 dkg lisztkéshegynyi sütőpor
töltelék:
puncspuding0,5 l tejízlés szerint cukorbabapiskóta (10-12 db)rumaromabaracklekvár


Elkészítés: Először elkészítjük a piskótát. A koncepció nálam az volt, hogy inkább legyen laposabb, kettévágom, és egymásra rakom, közé töltök. Mintsem próbálok egy magasabb piskótát csinál…