Ugrás a fő tartalomra

"Mi van otthon" torta

Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.

Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.

Elkészült a torta

Hozzávalók a piskótához:

  • 4 db tojás
  • 4 db csapott evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • kakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)
  • barackbefőtt (más gyümölccsel is helyettesíthető)
  • csokidara
  • fahéj

Hozzávalók a tojáshabhoz:

  • 4 db tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 db vaniliáscukor
  • tortadara
Utólag látva az arányokat, talán 3 tojással, 10 dkg cukorral is elég lett volna a hab. A piskótát pedig legközelebb szerintem ekkora tortaformához 6 tojásból fogom csinálni. 

Elkészítése:

A 4 tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjére (utóbbit tegyük nagyobb tálba). A fehérjéhez adjuk a cukrot, verjük fel fehér habbá. Ebben keverjük el óvatosan a tojássárgáját, majd jöhet bele a sütőporos liszt. A massza kb. 2/3-át öntsük a kivajazott tortaformába (vagy tepsibe), erre szórjuk a csokidarát, és nagyjából simítsuk el. A tálban maradt maradékhoz öntsük a kakaóport, keverjük jól el, és óvatosan (ne magasról), öntsük rá a fehér, csokidarás tésztára a kakaósat. Egy késsel, vagy kanál végével húzogassunk vonalakat vízszintesen és függőlegesen a tésztába (nem kell túlzásba esni), hogy kicsit összekavarodjanak a különböző színű részek (ettől lesz foltos a tészta). Erre tehetjük a gyümölcsöt (lehet kis vagy nagyobb darabokban is), majd szórjuk meg egy kis őrölt fahéjjal.

Mindjárt kész a tojáshabos torta.

Tipp!
A tészta (kb. 1,5-szeresére) és a tojáshab (kb. kétszeresére) is fel fog emelkedni sütés közben, így érdemes magasabb oldalfalú tepsivel, tortaformával dolgozni. Utána persze kicsit visszahúzódik.

Mehet is a 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe, kb. 20 percre. Közben készítsük el a tojáshabot. 4 tojás fehérjére lesz szükség, valamint 15 dkg cukorra és 1 csomag vaniliáscukorra. Ezeket verjük fehér habbá. Ha a piskóta már 20 perce a sütőben van, tegyük rá a habot, óvatosan simítgassuk el, és szórjuk meg a tortadarával. 3 percig még pirítsuk a tojáshabot, majd vegyük le a sütő hőfokát 140-150 fokra, és így süssük tovább, hogy a habot süssük és szárítsuk is. Kb. 20-25 perc alatt kész vagyunk.

Sütéssel együtt maximum másfél óra alatt el lehet vele készülni úgy, hogy közben el is mosogattunk. A szeletéssel viszont várjunk pár órát, amíg teljesen kihűl.

Ha kérdésed lenne, tedd fel nyugodtan, szívesen segítek! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

'Finom Józsi' süti recept nyomán

Szeretem a tiramisut, de itthon, csak én eszem meg. Ráadásul a boltban csak maxi kiszerelésű babapiskótát kaptam, így megmaradt rengeteg. Hetek óta törtem a fejem, hogy milyen süteményben találkoztam beáztatott babapiskótával. Édesanyám segített, hogy a Finom Józsira gondolhatok, bár az ő receptje szerint ennek a közepében összetört piskótalap van, de ezt lehet helyettesíteni babapiskótával - csak jobban meg kell locsolni rumaromával, hogy megpuhuljon.
Én kicsit alakítottam a recepten (a tetejére szánt puncsos Gála pundingot is elhagytam, a szalakálit is kihagytam, helyére sütőpor került), így készítettem.
Hozzávalók:piskóta (26x36 cm-es tepsihez):
4 tojás4 evőkanál víz16 dkg cukor16 dkg lisztkéshegynyi sütőpor
töltelék:
puncspuding0,5 l tejízlés szerint cukorbabapiskóta (10-12 db)rumaromabaracklekvár


Elkészítés: Először elkészítjük a piskótát. A koncepció nálam az volt, hogy inkább legyen laposabb, kettévágom, és egymásra rakom, közé töltök. Mintsem próbálok egy magasabb piskótát csinál…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…